Bra att känna till om din elräkning!

Föreningen har IMD för den el som föreningen och alla medlemmar förbrukar. IMD står för individuell mätning och debitering. Rent praktiskt innebär detta att varje medlem inte längre har ett eget avtal med elnätsleverantör och elleverantör, istället har föreningen ansvar för dessa.

Du kan läsa mer om övergången till IMD här: https://brfsjostugan.se/2021/02/24/ombyggnad-av-elservis-till-imd-individuell-matning-och-debitering/

Förbrukningen mäts individuellt och du kan kolla din elförbrukning genom att skaffa ett Loggamera konto och ladda ner deras app: https://brfsjostugan.se/ansok-om-loggamer-konto/

Kostnaden för el är för närvarande väldigt hög. Det du som medlem framförallt kan göra för att hålla nere kostnaden är att se över din egen förbrukning. Använd Loggamera-appen för att följa din förbrukning över tiden, var effektiv när du kör diskmaskin och tvättmaskin och fyll dem, byt till ledlampor, se över golvvärmen i badrummet, etc – dvs följ alla allmänna råd som ges, de gäller var och en som vill hushålla med energin.

Värme och varmvatten kommer från fjärrvärme så där ser vi inte samma kostnadsökning som för elen, men även fjärrvärme kommer öka i pris från 2023, och styrelsen ser för närvarande över hur man kan optimera inställningar för värmesystemet.

När du flyttar in eller ut: tänk på att avtala om hur ni ska hantera den elkostnad som den som flyttar ut ännu inte betalat. Kostnaden kommer på fakturan för månadsavgiften med ca två månaders eftersläpning. Om ni vill göra en exakt uppgörelse kan du själv läsa av mätarställningen i Loggamera den dag du flyttar och fördela månadens kostnad mha av den (på din faktura ser du ingående och utgående mätarställning, samt pris per kWh). (Avläsning kan även göras i efterhand genom att följa graferna/tabellerna i Loggamera).

MvH
Styrelsen
BRF Sjöstugan